DRNIŠKI SUSAK

Susak je tradicionalna posuda izrađena od aromatičnog smrekova drva iz koje se nekad pilo vino. Iako ga je moderno doba istisnulo iz upotrebe, majstor Ivan Tomić i njegov sin Tomislav ponovno su ga oživjeli u svojoj kućnoj radinosti. Pijenje vina iz suska je poseban doživljaj, jer osim užitka u spoju aroma vina i drva, ono je i čin povezivanja i zbližavanja okupljenog društva.
Osim postupkom izrade koji počinje već izborom, sječom i obradom drva, te zadivljujuće precizne izrade, ovaj suvenir mnoge oduševljava i jedinstvenim trajno prisutnim mirisom smreke. Uz ovo malo remek djelo, radionica izrađuje i druge različite predmete od drva: stalke za vinske butelje, pepeljare, magnete, nakit, privjeske i figurice u narodnim nošnjama.
GSM: +385 98 914 3544

http://drniskisusak-tomic.hr/


MINIJATURE U KAMENU

Kućna radinost obitelji Miroslave Aralice i Milanke Pranić stvara minijaturna remek djela reprodukcije tradicionalnog graditeljstva u kamenu. Tradicionalne dalmatinske kuće, drniška utvrda Gradina i drniške crkve oživjele su tako i kao kameni suveniri. Radionica nudi i unikatne radove u kombinaciji prirodnih materijala koji odražavaju tradicionalni način života poput replika ognjišta, minijatura vinograda ili alata poput motike. Uz to u ponudi su magneti, privjesci i odljevi sa lokalnim motivima. Jedan od najpopularnijih suvenira je vjerno izrađena minijatura drniškog pršuta, koja je posljednjih godina dosegla slavu svog jestivog predloška.
GSM: +385 98 889 291

DRNIŠKA KAPA

Tkalačka zadruga "Miljevci" uz prepoznatljivu drnišku kapu izrađuje lokalnu narodnu nošnju koristeći tradicionalnu tehniku ručnog tkanja. Također, izrađuje i upotrebne tekstilne predmete sa vezenim ili ušivenim tradicionalnim motivima i elementima. U ponudi su i suveniri poput figurica u narodnoj nošnji, torbica, modnih dodataka i nakita.

Tkalačka zadruga "Miljevci"
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Tel: +385 91 104 1316