Na Svjetski dan turizma, 27. rujna 2016. je u Ljubljani otvorena dvodnevna konferencija Global Green Destination Day na kojoj su se okupile najodrživije destinacije svijeta. Radi se o najvažnijem događaju o održivom turizmu na svjetskoj razini koji je na jednom mjestu okupio 200 vodećih stručnjaka na području zelenog turizma, predstavnika destinacija, udruga, hotelijera i turističkih operatera iz 45 zemalja koji teže ka održivom razvoju u turizmu.
Uz nominaciju 100 najzelenijih destinacija, ključna misija manifestacije je omogućiti sudionicima da stvore nove kontakte te pristupe strateškim partnerstvima i međunarodnoj mreži. Cilj organizatora i partnera je promicanje svjetlije, povezanije i održive budućnosti u turizmu.

Na svečanoj dodijeli priznanja 100 najzelenijim destinacijama, koja je nastavak inicijative National Geographic Travellera koja svake godine dodjeljuje priznanja izvrsnosti destinacijama koje su uspješno uvele održive mjere u turizmu, odabrane su destinacije dobile prestižne Quality Coast, Quality Destinations i Slovenia Green certifikate.

Na popisu sto najboljih našlo se i šest hrvatskih destinacija: Otok Lošinj, Gorski kotar, Otok Krk, Grad Pula, Grad Drniš i Grad Delnice, čiji su predstavnici bili pozvani da prezentiraju svoje destinacije pred ostalim sudionicima te preuzmu prestižne certifikate koje će sada moći koristiti u svim oblicima komunikacije i promocije (Top 100 GGD).