Crkva sv. Ante Padovanskog

Građevina današnje crkve sv. Ante Padovnskog potječe iz vremena otomanske vladavine, a izgrađena je sredinom 16. st. kao džamija. Franjevci s Visovca pretvaraju je krajem XVII.st. u crkvu Gospe od Ružarija, a kasnije postaje crkvom sv. Ante. Od tada je nekoliko puta produžavana, a 1907. god. dodan je prezbiterij. Ipak, do današnjih dana središnji dio građevine zadržao je originalnu konstrukciju sa svodom u obliku polukupole pokrivene kamenim pločama. Na unutarnjoj površini svoda očuvani su izvorni ornamenti iz otomanskog razdoblja izrađeni u maurskom stilu. Također su sačuvani i izvorni prozori, vijenac od kamena i zazidana vrata na pročelju crkve. Crkva je spomenik kulture, a obnovljena je zajedno sa zvonikom nakon Domovinskog rata.

Crkva sv. Roka

Crkva sv. Roka, sveca zaštitnika grada Drniša, izgrađena je 1731. god. U to vrijeme kuga je desetkovala lokalno stanovništvo i stanovnici Drniša, pod pokroviteljstvom uglednih gospođa Franjice Theodosio i Anđele Gili, izgradili su crkvu posvećenu sv. Roku, zaštitniku od kuge. Uz oltar sv. Roka, ova je mala crkva u 1738. god. dobila i oltar posvećen Majci od sedam žalosti, a 1741. godine je dodan još jedan oltar. Crkva je temeljito obnovljena 2014. godine. Misno slavlje se u njoj održava jednom mjesečno (16-og u mjesecu). Svake godine na blagdan sv. Roka 16. kolovoza slavi se ujedno i Dan Grada Drniša. Uoči samog blagdana u crkvi se kao vjerska priprema priređuje trodnevnica (13. - 15. kolovoza), kojoj prethode Glazbene večeri u crkvi svetog Roka (10. - 12. kolovoza). U Drnišu se na sam blagdan stanovnicima pridružuju i mnogobrojni gosti, sudjelujući na misi i tradicionalnoj procesiji ulicama grada. Navečer se u središtu grada priređuje velika završna fešta.

Župna crkva Gospe od Ružarija

Župna crkva Gospe od Ružarija izgrađena je između 1871. i 1886. godine u neoromaničkom stilu, prema nacrtu ing. Emilisa. Ovo je trobrodna građevina sa polukružnom apsidom. Vanjski zidovi podijeljeni su kamenim stupovima koji zatvaraju slijepe apside, a pročelje je naglašeno rozetom. Unutrašnjost je osvijetljena bočnim prozorima i vratima. Crkva je posvećena 1886. god. Tijekom Domovinskog rata (1991-1995) bila je potpuno devastirana i oštećena. Osim vidnih oštećenja fasade, lukova i rozete iznad prezbiterija, najoštećenije su bile vrijedne orgulje, a skulptura Naše Gospe i slike su nestale. Crkvene orgulje izradila je 1897. god. čuvena slovenska radionica Braća Zupan. Od šesnaest orgulja u Hrvatskoj koja potječu iz ove radionice, najveće su drniške sa svojih šesnaest registara. Nakon dugog perioda, od 2009. god., ponovno se može uživati u njihovom jedinstvenom zvuku tijekom misa i koncerata.
www.gospa-od-ruzarija.hr

Crkva sv. Ivana Krstitelja

Crkva Sv. Ivana Krstitelja u Badnju bila je sve do 1886. g. župna crkva petropoljske, odnosno drniške župe. Prema istraživanju, prethodna crkva je izgrađena na istom mjestu u gotičkom stilu (XIII. ili XIV. st.). Početkom Domovinskog rata (1991-1995) crkva je bila sravnjena sa zemljom. Pri raščišćavanju ruševina crkve i iskapanju poda pronađeno je tridesetak arhitektonskih ulomaka gotičkog stila. Pronađeni su i ulomci rimskih spolija i starohrvatskog pletera. Pretpostavlja se da je na istom mjestu bila starohrvatska crkva od IX. do XI. st. Od 1996.-1998. godine, nakon Domovinskog rata, u istom stilu i na istim temeljima podignuti su nova crkva i novi kameni zvonik. U prezbiterij na zidu postavljen je veliki križ, rad talijanske radionice.
www.gospa-od-ruzarija.hr

Crkva Uspenija Bogorodice

Pravoslavna crkva Uspenija Bogorodice sagrađena je početkom XX. stoljeća, u klasicističkom stilu. Sagrađena je od kamenih tesanaca u bizantskom slogu, prema nacrtima arhitekta Ćirila Metoda Ivekovića. Posvećena je 1908. godine.

Sv. Aranđel Mihailo

Sv. Aranđel Mihailo je pravoslavna grobljanska crkva na izlazu iz Drniša prema Splita.

Franjevački samostan Majke od Milosti i Crkva Gospe Visovačke

Na otočiću Visovcu na rijeci Krki se od 1445. godine nalazi franjevački samostan Majke od Milosti, koji je obogaćen arheološkom zbirkom, zbirkom povijesnog crkvenog ruha i posuđa, te vrijednom knjižnicom. Na otoku se nalazi i Crkva Gospe Visovačke.
www.visovac.hr

Minaret

Osvajanjima Osmanskog carstva u 15. st. Turci dolaze i na drniško područje. Njihova vladavina u Drnišu trajala je od 1522. do 1683. god. Ovo razdoblje ostavilo je velik utjecaj u razvoju grada. Dokumenti iz ovog perioda opisuju Drniš kao grad koji ima pet džamija i „sahat kulu“, orijentalni toranj s gradskim satom. Većina ovih građevina uništena je kad su Mlečani preuzeli kontrolu teritorija. Današnja crkva sv. Ante izgrađena je na ostacima džamije, čuvajući originalnu arhitekturu interijera i eksterijera, sa dijelom izvornih ornamenata. Još bolje očuvan je i minaret iz 16. st. Ovaj minaret je najzapadnije izgrađen minaret Otomanskog carstva. Jedini je očuvan u Dalmaciji, i jedini je u Hrvatskoj koji potječe iz ovog razdoblja.