U drniškom kraju ponosni su na svoju gastronomiju jer je zadržala najbolje od prirode ovog područja. Svoje goste rado će ponuditi drniškim pršutom, ovčjim sirom, kruhom ispod peke, arambašićima, domaćom janjetinom s ražnja i jelima ispod peke, te autohtonim vinima.

Drniški kraj osobito je poznat po drniškom pršutu. Drniški pršut izdvaja se posebnom kvalitetom koja je rezultat mikro-klimatskih specifičnosti drniškog područja i poznate oštre bure. Tragovi uzgoja svinja u Drnišu datiraju od otprilike 1500 god. prije Krista, a prvi pouzdaniji podaci o proizvodnji na ovom području zapisani su u Šibenskom statutu u 14. st. Drniški pršut postao je tržišni brend 1969. god. kad su dosegnute velike količine proizvodnje.

Za drniški pršut veže se i jedna zanimljivost, naime bio je poslužen na krunidbenoj proslavi britanske kraljice Elizabete II 1952. god. Stoga je povodom zlatnog jubileja, obilježavanja 50 obljetnice dolaska na prijestolje, Grad Drniš kraljici prigodno uputio drniški pršut na dar . Gradonačelnik je tim povodom primio pismo zahvale Njenog Veličanstva koje se čuva u Gradskom muzeju Drniš.
2012. god. drniški pršut je certificiran od Ministarstva poljoprivrede RH kao proizvod sa zaštićenim geografskim podrijetlom.

Još jedan poznat i cijenjen autohtoni proizvod drniškog kraja je ovčji sir „iz mišine“. Njegov jedinstven okus rezultat je dvomjesečne fermentacije u vreći napravljenoj od posebno obrađene ovčje kože. Opis tehnološkog procesa proizvodnje zvuči neobično i intrigantno, a pun i izražajan okus oduševljava sve ljubitelje sira. Sezona konzumacije mišnog sira počinje u kasno proljeće, a završava krajem ljeta zbog ograničenih količina. Moguće ga je kupiti direktno na gospodarstvima malih proizvođača, tržnicama i sajmovima, ili kušati u lokalnim restoranima. Osim od ovčjeg, mišni sir danas se proizvodi i od kravljeg mlijeka. U ovoj varijanti je nešto blaže arome i manjeg udjela mliječne masti, ali potrošači ga također cijene.

Na drniškom području uzgaja se nekoliko sorti autohtone vinove loze. Od bijelih sorti prisutne su debit i maraština, a od crnih lasina i plavina. U novije vrijeme sve više se udomaćio i merlot od kojeg se također rade kvalitetna vina. U ovdašnjoj je tradiciji ispijanje vina iz suska, posude izrađene od smrekova drva. Spoj mirisa smreke i kvalitetnog domaćeg vina iskustvo je koje degustator ne zaboravlja.

www.drniskiprsut.com
Autor fotografije: Damir Fabijanić, Izvor: HTZ